Prof. Erik Scherder deelt kennis over het brein met de Pastorie.

Professor neuropsycholoog Erik Scherder houdt regelmatig seminars over het brein en staat voor een actieve leefstijl om de hersenen te blijven prikkelen. De Pastorie heeft het seminar over ‘Kwetsbare hersenen’ bijgewoond. Kennis is vergaard over het brein in combinatie met dementie. Deze kennis wordt toegepast door onze medewerkers in de praktijk.

  • Wist u dat het gebied waar de tast zit in een dementieel proces het langst in tact blijft?
    Aanrakingen zijn dus heel belangrijk voor iemand met vergevorderde dementie!
  • Wist u dat wanneer je iemand uitdagingen blijft geven, verbindingen in de hersenen langer in stand blijven? Het dementieel proces wordt hiermee vertraagd.

Buiten zijn en daglicht

In een uniek pand in het centrum van Aarle-Rixtel biedt Marjolein Wissema met haar team unieke 24-uurszorg aan ouderen met een vorm van dementie of lichamelijke beperking. Het accent ligt op het welzijn van de bewoners. “Onze visie is dat bewoners onderdeel uit blijven maken van de maatschappij. Zowel door naar buiten te gaan, als binnen in contact te komen met anderen.”

 

Duo-fiets voor iedereen
“Voor onze mensen is buiten zijn en daglicht heel belangrijk,” stelt Marjolein. “We zijn dan ook blij dat de zomer er aankomt en we er weer op uit kunnen. We besteden daar heel veel aandacht aan.” Naar buiten gaan doen de bewoners van de Pastorie bijvoorbeeld in het dorp, waar ze regelmatig naar Snoeperij Jantje wandelen voor een kopje koffie of een boodschap doen bij de bakker of de supermarkt. Nu de Pastorie de beschikking heeft over een duo-fiets kunnen de activiteitenbegeleiders ook samen met een bewoner naar groenteboer Frans van den Heuvel om een bestelling of vergeten boodschap op te halen of om een rondje door de omgeving fietsen. “Dankzij de inzet van Aarle Onderneemt en Stichting Steun Welzijnszorg hebben we op Koningsdag deze fiets mogen ontvangen. Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Marjolein. “Het mooie is, dat deze fiets niet alleen beschikbaar is voor de bewoners van de Pastorie, maar voor alle inwoners van Aarle-Rixtel die niet meer zelfstandig kunnen fietsen.” Iedereen die van de duo-fiets gebruik wil maken, kan via de website van de Pastorie een reservering plaatsen en de fiets daar ophalen. “Een win-win situatie”, aldus Marjolein. “We willen graag interactie en iets voor het dorp betekenen. Ook inwoners van Aarle-Rixtel kunnen nu samen met een minder mobiel iemand van de fiets profiteren en de bewoners van de Pastorie komen in contact met mensen uit het dorp.”

 

Bewegen en beleven
Naar buiten gaan kunnen de bewoners van de Pastorie ook in hun eigen tuin. Dit voor- en najaar wordt deze prachtige locatie achter het historische pand zelfs helemaal onder handen genomen. “De tuin nodigt de bewoners straks uit tot bewegen en beleven”, legt Marjolein enthousiast uit. “Wist je dat buiten zijn in een prettige omgeving kalmeert, stress vermindert en het mentale en emotionele herstel bevordert? Dat is voor onze bewoners met dementie erg belangrijk.” Zintuigen worden in de tuin dan ook op verschillende manieren uitgedaagd. Kleurige planten, bloemen en decoraties vormen een lust voor het oog en in de kruidentuin zijn verschillende prikkelende geuren waar te nemen. Ook is het mogelijk voor bewoners om hier zelf te tuinieren. Daarnaast werken het geluid en de aanblik van het waterornament kalmerend. Voor het activeren van beweging komt in de tuin een wandelcircuit met uitdagingen zoals bruggetjes waar je een op- en afstapje moet nemen. Ook worden beweegtoestellen geplaatst en een jeu-de-boulesbaan aangelegd. Op de terrasjes kunnen de bewoners met elkaar of met hun bezoek koffie drinken, de krant lezen of gewoon heerlijk van het zonnetje genieten.

 

Daglicht en uitzicht
Ook als het geen weer is om naar buiten te gaan, genieten de bewoners van de Pastorie van veel daglicht en de aanblik van de tuin. Met de uitbreiding van de huiskamer met een aangrenzende tuinkamer wordt nog dit voorjaar meer ruimte gerealiseerd binnen het zorgcomplex. “Dankzij deze uitbreiding kunnen straks al onze appartementen worden benut en behouden onze bewoners hun beweegruimte in de gezamenlijke huiskamers”, licht Marjolein toe. “Vanuit de tuinkamer zorgen de openslaande deuren voor veel daglicht en een prachtig zicht op de tuin.”

 

Bron: Laarbeek Onderneemt


“Tijd laat mensen stralen!”

In het centrum van Aarle-Rixtel is in een uniek pand een uniek concept in zorgland gevestigd. In de oude pastorie biedt Marjolein Wissema 24-uurs zorg aan 22 ouderen met een vorm van dementie of lichamelijke beperking. Het accent ligt op het welzijn van de bewoners. Drie mensen die nauw betrokken zijn bij het welzijn van deze bewoners vertellen hoe het is om te werken in deze bijzondere setting. Het woord is aan Tanja Vereijken (Zorg), Ton Manders (Wonen) en Loes van de Laar (Welzijn); drie mensen met een heel groot hart (voor de zaak).

 

“Er is hier meer tijd voor de mensen”
Tanja Vereijken uit Aarle-Rixtel is ZZP-er in de zorg. Ze is vanaf de start van de Pastorie betrokken bij het bedrijf en vanaf begin dit jaar in vaste dienst. Ze draait al een tijdje mee in zorgland. “Ik heb ontzettend veel gezien in de jaren dat ik in de zorg werk dus ik kan wel stellen dat het hier heel goed geregeld is. Er is hier meer tijd voor de mensen en je bent hier echt met de mensen bezig. Mensen hebben zelf de regie en er is geen druk. Als een bewoonster vraagt of ze een keertje op een andere dag mag douchen, dan is dat geen enkel probleem. Tijd laat mensen stralen.”

 

“Wat je niet lust, moet je nooit krijgen”

Ton Manders uit Handel is kok bij de Pastorie. Na een start in de horeca (‘want daar leer je het vak’) heeft hij in diverse grote instellingen in de directe omgeving gewerkt als instellingskok. Hij leerde Marjolein kennen voordat ze de Pastorie begon. Toen hij hoorde van de start, heeft hij zelf contact gezocht. “In een grote instelling ervaar je afstand tot een patiënt, hier kun je echt iets betekenen voor de mensen. Net even dat extra gekookte eitje op tafel zetten. Het is de kleinschaligheid die me aansprak, het contact met de mensen. Bewoners helpen mee met aardappels schillen of waar ze zin in hebben. We werken uitsluitend met verse ingrediënten die we lokaal inkopen. Niks moet en vanuit de gedachte ‘wat je niet lust, moet je nooit krijgen’, kunnen mensen kiezen.”

 

“Wensen van mensen”
Loes van de Laar uit Aarle-Rixtel is activiteitenbegeleidster bij de Pastorie. Elke dag biedt een team van vier professionals groepsactiviteiten én individuele activiteiten aan. “Er is hier veel tijd voor bewoners, ook individueel”, vertelt Loes. “Dat maakt het werk bijzonder leuk!” Gymles, honden aaien, handmassages, een dagje weg, koffiedrinken, samen koken, nagels lakken, versieringen maken; er is heel veel te beleven bij de Pastorie. “Maar ook hier geldt; er is geen druk. We stimuleren bewoners zoveel mogelijk om deel te nemen aan activiteiten maar ze moeten niks. Alles gaat in overleg met de familie, zodat ook zij op de hoogte zijn”, aldus Loes.

 

Teamwork
Tanja, Ton en Loes benadrukken los van elkaar hetzelfde: “Het is zo’n heerlijk team om in te werken! Het hele team staat dichtbij elkaar en we helpen elkaar overal. Marjolein is één van ons. We hebben allemaal hetzelfde doel; het de bewoner zoveel mogelijk naar de zin maken. En omdat er tijd is, geef je als werknemer 200% in plaats van 100%. Tijd laat medewerkers stralen… .”