De Souvenirs

Binnen de Pastorie is iets heel unieks ontstaan waar we ontzettend trots op zijn! Natasja en Heidi, beiden als verzorgende en activiteitenbegeleidster werkzaam binnen de Pastorie, hebben elkaar helemaal gevonden en vormen het duo De Souvenirs. Ze volgden samen de cursus ‘Muziekgeluk’, waarbij muziek van vroeger in combinatie met de lievelingsmuziek van een bewoner door de dementiemist heen breekt.

 

Razend enthousiast bezorgt dit duo de bewoners van de Pastorie sindsdien elke week een onvergetelijke middag met muziek, toneel, dans, beweging en humor. Maar De Souvenirs zijn ook te boeken voor andere zorginstellingen en kleinschalige vormen van dagbesteding.

 

“We halen oude herinneringen op en laten nieuwe herinneringen achter. Dit geeft de mensen een gevoel van geborgenheid, veiligheid en huiselijkheid. Ons programma is geschikt voor alle ouderen in zorginstellingen en op dagbestedingscentra. Zowel somatische ouderen als ouderen met een vorm van dementie kunnen van ons programma genieten. Dit gunnen wij iedereen”, aldus Natasja en Heidi.

 

Wilt u meer informatie of in contact komen met onze Souvenirs? Dit kan via de facebookpagina van De Souvenirs.

Volop activiteiten

Wij stimuleren onze bewoners om zoveel mogelijk actief te blijven. De Pastorie biedt dagelijks een afwisselend activiteitenprogramma gericht op het behoud van vaardigheden. Daarbij sluiten we zoveel mogelijk aan op de interesses van onze bewoners. Men geeft zelf aan waar men aan mee wilt doen. En kookt iemand graag? Onze kok stelt iedere hulp zeer op prijs. Buiten de reguliere dagactiviteiten organiseren we geregeld excursies naar interessante musea of mooie locaties.

 

Dagelijks is er van 9.30 – 21.30 uur activering. Ook ’s avonds bieden we een wisselend programma aan. We bieden verschillende activiteiten, zoals het gezamenlijk lezen van de krant, samen wandelen, geheugentraining, gym, dansmiddag of een gastoptreden in de huiskamer. Tevens is er drie keer per week een activiteitenbegeleidster aanwezig die individuele begeleiding geeft, afgestemd op de wensen van de bewoner. Zij begeleidt zowel activiteiten binnen als buiten de Pastorie.

Welzijnsruimte

Sinds april 2021 is er een welzijnsruimte gerealiseerd in de Pastorie.

Middels licht, aroma en geluid therapie kan er een optimale belevings- persoonsgerichte zorg worden geboden.

Onderstaand een mooi artikel geplaatst in de Glossy Laarbeek Onderneemt.

Artikel de Glossy Laarbeek Onderneemt

Kom in beweging!

Bij bewegen denkt u misschien al gauw aan sporten. Maar bewegen is nog veel meer. Ook tuinieren is bewegen, of helpen bij de afwas en het bekijken van een expositie. Binnen de Pastorie zien wij bewegen niet alleen vanuit ons activiteitenplan maar als onderdeel van de zorg. Wij zijn van mening dat onze bewoners door diverse beweegmomenten zich prettiger gaan voelen, een beter slaap/waakritme hebben en zich gewaardeerd voelen. Een bijdrage kunnen leveren aan dagelijkse ‘klusjes’ doet een mens goed. Zo betrekt onze kok de bewoners actief bij de maaltijdvoorbereiding en bij de inkoop van brood bij de bakker in de straat. Of als een bewoner in staat is om zelf een kopje koffie te pakken en in te schenken laten wij dat hem of haar vooral zelf doen.

Kom tot rust in onze Pastorietuin

De Pastorie heeft een prachtige binnentuin waar u met lekker weer buiten wat kunt puzzelen, een kopje koffie drinken of gewoon genieten van het zonnetje. De tuin beschikt over diverse terrassen waar wij onze bewoners ook uitdagen om in beweging te komen. Hierbij kunt u denken aan plantjes water geven,  jeu de boules spelen of wandelen. Buiten zijn in een prettige omgeving kalmeert, vermindert stress en bevordert het mentale en emotionele herstel. Zaken die erg belangrijk zijn voor mensen met dementie.

 

Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het prikkelen van alle zintuigen door middel van:

  • Geur; het ruiken van de bloemen van rozen en lavendel in onze borders.
  • Kleur; felle kleuren afgewisseld door rustige kleuren in onze tuin.
  • Geluid; van de vogels en van de naastgelegen kerk met zijn carillon.
  • Tast; het kunnen voelen van de plantjes en bloemen en de aarde op de grond.

Omgeving

De Pastorie is een rijksmonument met een rijke historie die terug gaat tot 1894. De kenmerkende Neo-Renaissancestijl geeft het gebouw een stijlvolle uitstraling. De Pastorie deed tot voor kort dienst als Ursulinenklooster. Het bijzondere gebouw ligt op een prachtige, centrale locatie naast de kerk en vlakbij het winkelgebied in het hartje van Aarle-Rixtel. Aarle-Rixtel is een gemoedelijk Brabants dorpje dat deel uitmaakt van de Gemeente Laarbeek. Om de hoek van de Pastorie vindt u de Heemkundekring. Daar kunt u kennis maken met bezienswaardigheden en monumentale werken in de omgeving, films kijken of gewoon gezellig een kop koffie drinken. Kortom: De Pastorie staat midden in de samenleving en biedt haar bewoners een energieke en sociale omgeving.